Медицински център

База 1 на „МБАЛ Югозападна Болница“ гр. Сандански

Разполага с Медицински център ,помещаващ се в Приемно- диагностичен блок .В МЦ „Свети Врач“може да откриете опитен екип от високоспециализирани лекари ,които работят с Национално-здравно осигурителна каса (НЗОК)по следните специалности:

Физиотерапия и рехабилитация ,Интернист,Кардиолог,Педиатър,Невролог,Рентгенолози, които извършват пълен набор от терапии и изследвания в дадената област.

Лекари

Др. Йорданка Малинска

Др. Йорданка Малинска

Кардиолог

Кардиология се нарича дял от медицината, който се занимава с диагностиката и лечението на нарушения на сърцето и кръвоносните съдове. Тя е част от по-широката медицинска специалност вътрешни болести, в която влизат също гастроентерологията, ендокринологията, пулмологията и други. Кардиологията разглежда различни състояния на сърдечно-съдовата система, сред които коронарни синдроми, хипертонични кризи, възпалителни заболявания на сърцето, сърдечна недостатъчност.
Подразделения на тази специалност за интервенционалната кардиология и ехокардиографията. Някои от симптомите, които биха подтикнали общопрактикуващия лекар да ви пренасочи към кардиолог са:

 • Недостиг на въздух
 • Замаяност
 • Болка в гърдите
 • Неравномерен сърдечен ритъм
 • Високо кръвно налягане
 • Сърдечни състояния, с които специалистът по кардиология се занимава са:
 • Атеросклероза
 • Аритмия
 • Коронарни синдроми
 • Хипертонични кризи
 • Възпалителни заболявания на сърцето
 • Сърдечна недостатъчност
 • Висок холестерол
 • Високо кръвно налягане
 • Леки случаи на перикардит
 • Вентрикуларна тахикардия
Др-Ваня-Малинска

Др-Ваня-Малинска

Невролог

Неврологията е клон на медицината, който изучава нервната система и разстройствата, които я засягат. Неврологията се занимава с диагностиката и лечението на всички категории заболявания, отнасящи се до централната, периферната и вегетативната нервна система, включително тяхната обвивка, кръвоносни съдове и всяка подлежаща на нервен стимул тъкан, като например мускулите. Медицинските специалисти в неврологията се наричат невролози. Неврологът изследва, диагностицира и провежда лечение на неврологичните разстройства ,невролозите също така могат да участват в клинични изследвания, клинични изпитвания, както и основни или трансплатационни изследвания. Неврологичните разстройства поразяват централната нервна система, периферната нервна система или автономната нервна система. Също така могат да предизвикат проблеми с кръвоносните съдове и с мускулите. Разстройствата могат да бъдат свързани с употреба на наркотици, алкохол, дори и умора.
Невролозите са тренирани в диагностицирането и лечението на нервните смущения у пациентите най- често това са : Световъртеж,разстройства в равновесието от периферен и централен тип;Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт без тромболиза, Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза,Диагностика и лечение на паренхимен мозъчен кръвоизливпри лица над 18г.,Диагностика и лечение на субарахноиден кръвоизлив при лица над 18г.,Диагностика и лечение на черепно-мозъчните нерви на нервните коренчета и плексуси и полиневропатия,Радикулити,Черепно-мозъчни травми- комоцио.
Д-р Лилия Бакалова

Д-р Лилия Бакалова

Физиотерапефт

Физикалната и рехабилитационна медицина наричана за по-кратко физиотерапията е медицинска специалност, използваща (с терапевтична и профилактична цел) физически упражнения и природни фактори в сложния процес на възстановяване на здравето, физическото състояние и работоспособността на пациентите и хората с увреждания. Физиотерапията се извършва или от лекар или от медицинско лице под надзора на лекар. Тя е неразделна част от медицинската рехабилитация и се използва във всичките ѝ периоди и етапи. Лекува хронична или остра болка, наранявания на меките тъкани, увреждане на ставния хрущял, артрит, нарушения в походката и физическа неспособност, обикновено с опорно-двигателен, кардиопулмонален, неврологичен или ендокринологичен произход. Физиотерапията се използва за подобряване на физическите функции на пациента чрез физически прегледи, диагноза, прогноза, физическа интервенция, рехабилитация и обучение. Практикува се от физиотерапевти. Освен упражнения за раздвижване, физиотерапията може да включва и терапия с ултразвук, фонофореза, електролечение, термична и светлинна терапия.
Основните видове състояния които лекува физиотерапията са : Дископатия;Шипове;Ишиас;Лумбаго;Болки във врата и кръста;Дискова херния;Болки в ставите и трудна подвижност;Състояние след прекаран инсулт;Възстановяване след скъсване на мускули ,сухожилия и лигаменти.
Физиотерапевтът е специалист по физиотерапия. Може да е лекар специалист или специалисти по здравни грижи работещи под надзора на лекар. Той съчетава знания от различни медицински сфери, богата обща култура, дългогодишен опит, висококачествена грижа и експертиза, докато изпълнява най-важната си цел – да възстановява и поддържа доброто здраве на своите пациенти.
Д-р Лилия Бакалова

Д-р Лилия Бакалова

Интернист

Вътрешни болести е медицинска специалност, която се занимава с профилактиката, диагностиката, терапията и рехабилитацията при болести на дихателната система (Пулмология).

Основните видове състояния ,които лекува интерниста или спесиалиста по вътрешни болести са : бронхопневмония и бронхиолит,бонхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест(ХОББ),остър и хроничен обострен пиелонефрит и др.

Д-р Маргарита Гетова

Д-р Маргарита Гетова

Педиатър

Педиатрията е дял от медицината, който се занимава с проследяване на физическото и нервно-психическо развитие на детския организъм, диагностика и лечение на детски заболявания. Възрастовата граница на децата е от 0 до 18 г.

Основните видове състояния които лекува педиатъра са: диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст,диагностика и лечение на бронхиолит в детска възраст,диагностика и лечение на остро протичащи чревни инфекциозни болести с диаричен синдром (с изключение на лица до 28 ден от раждането),диагностика и лечение на остри внезапно възникнали състояния в детска възраст- неясно температурно състояние,гадене и повръщане,вирози,коремна болка, главоболие и др.

Д-р Ваня Шопова

Д-р Ваня Шопова

Рентгенолог

Д-р Радостина Бакалова

Д-р Радостина Бакалова

Рентгенолог

Рентгенографията е диагностичен метод, използващ рентгеновите лъчи за изобразяване на различни структури на човешкото тяло върху фотографска плака с цел диагностика и проследяване на заболяването (клинични цели) или с цел провеждане на научни изследвания.

Конвенционалната рентгенография е крайъгълният камък на съвременната образна диагностика и въпреки това почти няма област в медицината, в която информацията от рентгеновото изследване да не е широко застъпена в диагностичния процес.

Рентгенографията се използва в диагностиката на травми, счупвания, тумори, кисти и други обем заемащи процеси, инфекции, дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система и други.

МЦ „Свети Врач-Сандански“ЕООД разполага с високоспециализирана апаратура –рентген, компютърна томография (скенер),мамограф,ехограф коремни органи,ехокардиограф,доплерова ехография,рентгеноскопия.
МЦ „Свети Врач-Сандански“ЕООД предлага пакет от видовете изследвания, които може да бъдат извършени както по каса така и платено.

Актуални цени

Свалете актуалните цени на предлаганите болнични услуги в медицинският център като натиснете на иконата.